Moeilijke tijden voor hulp aan gezinnen in Kyrgizië

De afgelopen maanden kenmerkten zich door onduidelijkheid en onzekerheid. Dat geldt zowel voor de situatie in Nederland als ook de situatie in landen waar onze projecten zich bevinden. Helaas konden en kunnen we niet bij elkaar komen om ervaringen uit te wisselen.

Vanuit mijn eigen stichting, Stichting Geef een koe, kan ik zeggen dat moeilijke tijden vragen om hard werken, creativiteit en flexibiliteit waardoor het lukt om toch resultaten te zien. Ons werkgebied is Kirgizië dat in centraal Azië ligt en is een straatarm land waar weinig werk is. En vanwege Corona was het goed mis daar. Bovendien brak er twee maanden geleden een opstand uit met gevechten in de hoofdstad Biskek.

Hulp aan gezinnen

Geefeenkoe.nl werkt voor gezinnen met een gehandicapt kind in Kirgizië (ook wel Kyrgyzstan genoemd). Een uiterst kwetsbare groep mensen die het erg moeilijk hebben. We verstrekken de gezinnen, na een scherpe selectie, een drachtige melkkoe. Deze koe wordt op de lokale veemarkt aangeschaft. Het kalfje van de koe moet door het gezin gedurende 6 maanden worden

Stichting geef een koe voor een gezin in Kirgizïe met een gehandicapt kind

Stichting Geef een Koe helpt gezinnen in Kirgizïe met een gehandicapt gezin aan een goed inkomen en volwaardig bestaan door een koe te schenken.

verzorgd en gaat daarna naar een ander gezin. Kalfjes die eventueel daarna komen mag het gezin zelf houden. Een deel van de melk wordt verkocht en dat is tevens het inkomen van het gezin.

De stichting bestaat 12 jaren en er zijn bijna 700 koeien aangeschaft. Dus zelfs na het weggeven van het eerste kalfje, zijn er bijna 1500 gezinnen ondersteund. Onze lokale mensen aldaar begeleiden een gezin ongeveer 3 jaar met zaken als het helpen bij de opvoeding van het gehandicapte kind, het houden van de koe, het regelen van een stier inzake uitbreiding, het omgaan met geld etc. In de praktijk kan een gezin dankzij die eerste koe na 3 jaren geheel op eigen benen staan en zichzelf bedruipen. En vanuit een zéér behoeftige situatie met veel armoede verwerft men in een overzichtelijke periode een goed inkomen.

Hard werken

Moeilijke tijden maar door hard werken, creativiteit en flexibiliteit is het ons gelukt de doelstelling te halen in 2020, namelijk om elk jaar 50 koeien aan te schaffen. Tot mijn grote genoegen lijkt het er op dat dit ook dit jaar weer gaat lukken. Ondanks alle problemen en dank zij de enorm gemotiveerde medewerkers en vrijwilligers aldaar. De fondsen voor dit alles komen uit Nederland. Waarbij de fondsenwerving dit jaar een flink stuk moeizamer verlopen als in andere jaren. En dat is dan tevens de uitdaging voor 2021.

Ik ben benieuwd naar de ervaringen van de bij Mondial aangesloten organisaties. Als we in de toekomst weer een keer bij elkaar mogen komen neem ik daar graag kennis van.

Hartelijke groet van Hans Trapman, vice voorzitter Mondial Apeldoorn
November 2020