Apeldoornse hulp tegen menstruatie-armoede

Niemand zou zich zorgen moeten maken over waar haar volgende tampon, maandverband of herbruikbaar product vandaan moet komen. In Apeldoorn bieden stichtingen als Fashion High Tea en OSM hulp aan meisjes in Afrika door hen te voorzien van maandverband, zodat ze niet elke maand een aantal dagen school missen.

Niet alleen in Afrika

Bij de term menstruatie-armoede denk je vaak dat het een probleem van Derde Wereldlanden is. Zo werd in 2017 in Kenia een wet aangenomen die scholen verplicht om gratis maandverband te verzorgen op middelbare scholen. Veel vrouwen en meisjes daar hebben te weinig geld voor de aanschaf van maandverband, menstruatiecups of tampons. Met name meisjes gaan hierdoor niet naar school  tijdens hun ongesteldheid en zij gaan sneller van school.

Maar niets is minder waar. In ‘het Westen’ zijn er slechts een handjevol landen die de strijd aangaan voor het normaliseren van menstruatie, namelijk Australië, Nieuw-Zeeland en (deze maand pas nog) in Engeland. Het Schotse parlement heeft unaniem ingestemd met een wet die menstruatieproducten gratis maakt. Daarmee is Schotland het eerste land ter wereld dat deze stap zet.

Geldkwestie

Wat eveneens is gebleken uit de pas aangenomen Schotse wet, is dat het veel vaker gaat om geld. Zo gaat dit plan naar schatting omgerekend 25 miljoen euro per jaar kosten. Waarschijnlijk is het in Kenia daarom niet gelukt om het beleid door te voeren op scholen waardoor het gratis maandverband in de praktijk weinig beschikbaar is. Als je moet kiezen tussen eten of de menstruatieproducten is de keuze snel gemaakt.

Financiële hulp voor gendergelijkheid

Vrouwen en meisjes in Afrikaanse landen moeten het vaak hebben van initiatieven als die van Fashion High Tea in Apeldoorn. Doordat het bestuur van deze stichting haar roots heeft liggen in dit land, weten ze hoe hulp het beste terecht kan komen bij vrouwen en meisjes die menstruatieproducten niet kunnen betalen. Hulp in de vorm van geld om menstruatiecups te kopen als één van de meest duurzame oplossingen in de strijd voor gendergelijkheid. De cups kunnen gemaakt worden van recyclede materialen en kan meerdere keren gebruikt worden.

bestuur Fashion High Tea aangeslotene Mondial Apeldoorn

In Apeldoorn kiest Fashion High Tea voor het concept high tea begeleid door een modeshow om geld in te zamelen voor het goede doel. Zoals bijvoorbeeld naar Metoyou, een organisatie die meisjes in Kenia voorziet van maandverband.

De vrouwen en meisjes in Schotland hebben het geluk dat hun wieg in dit deel van de wereld staat. Door toegang te hebben tot gratis menstruatieproducten hoeven zij de keuze niet meer te maken om uit schaamte thuis te blijven of zorgeloos onderwijs te volgen.

November 2019